Navigatie
  • We zijn ook bereikbaar via WhatsApp
  • Bezoek onze ruime showroom
  • Professionele Bezorg- & Montageservice
  •   8.5 uit 220 beoordelingen

Hoe stel ik een ergonomische werkplek in?

2024-06-07

Een ergonomische werkplek is cruciaal voor het verhogen van comfort en productiviteit, en voor het verminderen van lichamelijke klachten zoals rug- en nekpijn en RSI. Of u nu thuis of op kantoor werkt, een goed ingerichte werkplek draagt bij aan uw welzijn.

De juiste bureaustoel

Een goede bureaustoel biedt de nodige ondersteuning en comfort. Zorg ervoor dat uw stoel in hoogte verstelbaar is, zodat uw voeten plat op de grond staan en uw knieën een hoek van 90 graden maken. De rugleuning moet uw onderrug goed ondersteunen en in hoogte en hoek verstelbaar zijn. De armleuningen moeten verstelbaar zijn om uw armen comfortabel te laten rusten zonder uw schouders op te trekken.

Bureau instelling

De hoogte en positie van uw bureau zijn van groot belang. Uw bureau moet zodanig ingesteld zijn dat uw armen in een hoek van 90 graden op het werkoppervlak kunnen rusten zonder dat uw schouders omhoog getrokken worden. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte heeft om uw benodigdheden binnen handbereik te hebben, zonder dat het rommelig wordt.

De juiste monitorpositie

De positie van uw monitor is belangrijk om nek- en oogklachten te voorkomen. De bovenkant van het scherm moet op ooghoogte zijn, zodat u licht naar beneden kijkt. Plaats uw monitor op een armlengte afstand (ongeveer 50-70 cm) en direct voor u, zodat u niet met uw nek hoeft te draaien.

Toetsenbord en muis

Uw toetsenbord en muis moeten zo geplaatst zijn dat u comfortabel kunt werken zonder uw polsen te belasten. Plaats het toetsenbord recht voor u met een kleine negatieve kanteling om uw polsen in een natuurlijke positie te houden. De muis moet dichtbij het toetsenbord zijn, zodat u uw arm niet ver hoeft uit te strekken. Gebruik een ergonomische muis om polsklachten te verminderen.

Verlichting en oogcomfort

Goede verlichting voorkomt vermoeide ogen en hoofdpijn. Zorg voor voldoende natuurlijk licht, maar vermijd verblinding door direct zonlicht op uw scherm. Gebruik een bureaulamp met instelbare helderheid om schaduwvorming te voorkomen.

Regelmatige pauzes nemen

Zelfs met een perfect ingestelde werkplek is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Neem elke 20-30 minuten een korte pauze om uw ogen te laten rusten en wat beweging te krijgen. Sta op, loop rond en doe rekoefeningen om de bloedcirculatie te bevorderen en spierspanning te verminderen.

Essentieel voor gezondheid en productiviteit

Het instellen van een ergonomische werkplek is essentieel voor uw gezondheid en productiviteit. Door aandacht te besteden aan uw bureaustoel, bureau, monitorpositie, toetsenbord, muis en verlichting, kunt u lichamelijke klachten voorkomen en efficiënter werken. Vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen en uw werkhouding af te wisselen. Met deze tips kunt u een comfortabele en gezonde werkplek creëren.

Ergonomische werkplek instellen

Heeft u een vraag of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.