- Bekijk onze Black Friday actie
- Bezoek onze ruime showroom
- Professionele Bezorg- & Montageservice
- 8.5 uit 220 beoordelingen
- Home
- Kantoorinrichting
Welke bureaustoel kiezen bij nek- en rugklachten?
2022-12-09Nek- en rugklachten; ze liggen al gauw op de loer tijdens de werkdag. Zeker als u tijdens uw werk veel zit én dit ook nog eens op een verkeerde stoel doet. Heeft u last van nek- en rugklachten, en bent u daarom op zoek naar een nieuwe bureaustoel? Dan is het goed om met een aantal kenmerken rekening te houden. Welke dat zijn, leggen we u in dit artikel uit.
Het risico op nek- en rugklachten
Veel zitten heeft een hoop nadelen, waaronder dus die vervelende nek- en rugklachten. En dat terwijl we – zeker met een kantoorbaan – het grootste gedeelte van de dag zitten. Het is dus zaak om de werkplek op een juiste manier in te richten, zodat u minder risico loopt op deze klachten. Heeft u al veel last van uw nek en rug? Dan is het zeker van belang om te kijken voor een specifieke bureaustoel, die zorgt voor voldoende ondersteuning gedurende de dag. De basis hierbij is de verstelbaarheid, maar er zijn natuurlijk nog een hoop andere zaken waarop u kunt letten.
Diverse instellingen van een ergonomische bureaustoel
Verstelbaarheid van een bureaustoel, is dus de basis. Maar waarom? Het is van groot belang dat u, tijdens de werkdag, in een natuurlijke houding werkt. Op een bureaustoel die niet instelbaar is, zult u al gauw te hoog of te laag zitten. Daarnaast zal de bureaustoel u niet kunnen voorzien van voldoende support. Het gevolg? Een slechte houding, waarbij u uw rug te bol of juist te overstrekt houdt. En inderdaad; dit zorgt voor die klachten aan het einde van de dag. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat de ergonomische bureaustoel ten minste over de volgende instelmogelijkheden beschikt:
- • Zithoogte: een instelbare zithoogte, en daarbij natuurlijk een instelbare bureauhoogte, maakt dat u op de juiste hoogte kunt werken en daardoor uw rug in een natuurlijke, rechte positie kunt houden.
- • Rughoogte: het is van belang dat uw gehele rug, tot aan de schouders, wordt ondersteund. Een instelbare rughoogte zorgt ervoor dat u de rug op de juiste hoogte kunt plaatsen – en daarmee ook de bolling in de rugleuning in de natuurlijke holling van de rug plaatst.
- • Kantelbare rug: voor continue ondersteuning, is het belangrijk dat de bureaustoel u in iedere beweging volgt. Een kantelbare rug, of bijvoorbeeld een bureaustoel met synchroonmechaniek, zorgt ervoor dat uw lichaam in de natuurlijke bewegingen continu wordt ondersteund, zodat uw rug recht blijft en er minder spanning ontstaat in de rug.
- • Lendesteun: zeker bij klachten in de lage rugspieren, kan een lendesteun nét dat beetje extra support geven. Een lendesteun is bij voorkeur dan ook in hoogte én diepte verstelbaar, zodat deze voor iedereen op de juiste plek – in de lenden – geplaatst kan worden.
- • Verstelbare armleggers: een goede houding van de armen zorgt ervoor dat uw schouders en nek goed worden ondersteund; bij voorkeur in een ontspannen, licht afhangende houding. Dit zorgt voor minder spanning in de nekspieren, en voorkomt daarmee klachten.
Stimuleer bewegend zitten
Binnen ons assortiment vindt u ook enkele bureaustoelen die bewegend, of actief, zitten stimuleren. Bij deze stoelen, zoals de Girsberger Simplex 3D of de Spindl Bull, zorgt het mechaniek er immers voor dat de stoel zowel naar voren en achteren, als naar links en rechts met uw bewegingen meebeweegt. Daarom is het de bedoeling dat u continu naar balans zoekt, zodat uw houding automatisch verbetert en de rug- en buikspieren geactiveerd blijven. Dat zorgt voor een betere doorbloeding, een sterkere rug en romp en daardoor een veel lager risico op genoemde klachten. Oók als u al last heeft van nek- en rugklachten, helpt deze stoel u bij de juiste training van de betreffende spieren en ondersteuning van deze lichaamsdelen. Hiervoor zijn speciale bureaustoelen beschikbaar, maar kunt u bijvoorbeeld ook kiezen voor een ‘office ball’, die als het ware dezelfde balans en activiteit stimuleert.