- Bekijk onze Black Friday actie
- Bezoek onze ruime showroom
- Professionele Bezorg- & Montageservice
- 8.5 uit 220 beoordelingen
Zittend werken is niet per definitie slecht
2019-11-25Zittend werken is niet per definitie slecht
Maak jij je zorgen over je gezondheid, terwijl je acht uur per dag naar een beeldscherm zit te staren? Dat is niet nodig! Als je regelmatig beweegt worden de negatieve effecten van langdurig zittend werken uiteindelijk opgeheven. Dit schrijven de wetenschappers in de online uitgave van Mayo Clinic Proceedings.
Bij het onderzoek werden 2223 gezonde mensen tussen de leeftijd van 12 en 49 jaar gevolgd door middel van een versnellingsmeter. Aan de hand van deze meter verzamelden de wetenschappers gegevens over sedentair gedrag. Dit is gedrag waarbij ons lichaam weinig energie verbruikt, zoals: zitten, rijden, lezen en televisiekijken.
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die vaak zitten minder fit zijn en een verminderde cardiovasculaire fitheid hebben. Het is zelfs geheel onverstandig twaalf uur per dag achter een bureau te zitten en vervolgens je bed in te rollen. Maar gelukkig zijn er manieren om de negatieve effecten van zittend werk weg te werpen. Eén uur per dag bewegen heft de gevolgen van zes tot zeven uur zitten op.
Bewegen?
Dat is toch rondjes rennen en je uitsloven in de sportschool? Nee. In het paper noemen de onderzoekers voorbeelden van bewegen en dat laat zien dat deze doelstellingen bijna door iedereen gehaald kunnen worden. Voorbeelden van het ‘’niet bewegen in de sportschool’’: ga tijdens de lunch naar buiten om een blokje om te maken, neem de trap in plaats van de lift, sta op van je bureau en wandel naar één van je collega’s in plaats van deze betreffende collega te bellen. Wandel, fiets of ga je met de auto naar je werk? Bij de eerste twee beweeg je natuurlijk al, maar bij de laatste niet. Als je met de auto gaat, overweeg deze dan eens op een paar minuten loopafstand van je werk te parkeren. Hierdoor word je al gedwongen om een stuk te lopen. Dit zijn stuk voor stuk eenvoudige oplossingen die direct verandering brengen in je normale werkpatroon. Je hoeft ze niet allemaal uit te voeren, maar probeer er eens een aantal uit. Of haal er inspiratie uit en verzin zelf een aantal nieuwe ‘’oefeningen’’.
Hoe zit het dan met staand werken?
Staand werken belooft de nieuwe trend te worden op het gebied van kantoorinrichting. Ook als je op onze site kijkt zie je dat de zit sta bureaus hun opmars maken. Staan is een actievere houding dan zitten, maar een lange tijd staand werken is ook niet gezond. ‘’Staan is vermoeiender dan zitten’’, zegt professor Dr. Alan Hedge van de Cornell universiteit. “Staand werken veroorzaakt weer andere problemen, zoals knieproblemen, spataderen en opgezwollen enkels.” Het beste advies is daarom ook niet te lang te staan of te zitten, maar juist om een goede balans te vinden. Dit kan dus door je werkzaamheden af te wisselen met de eerder genoemde ‘’oefeningen’’, maar bijvoorbeeld ook met een zit sta bureau. Met een elektrisch zit sta bureau heb je binnen een mum van tijd je zit bureau omgetoverd tot een sta bureau. Daardoor kan je binnen enkele seconden wisselen tussen een zittende of staande werkpositie. Wil je extra bewegen, dan kan je in plaats van een elektrisch zit sta bureau natuurlijk ook een slingerverstelbaar zit sta bureau aanschaffen. Deze is, zoals de naam al zegt, niet te verstellen door een knop in te drukken, maar door aan een slinger te draaien ;).
Een aantal tips om zittend werk af te wisselen
Om af te sluiten hebben we nog een rijtje tips samengesteld:
- Loop naar je collega’s toe in plaats van ze te mailen
- Vergader staand.
- Een telefoontje plegen? Ga aan de wandel.
- Ga naar het toilet op een andere verdieping.
- Haal zelf je koffie in plaats van collega’s te laten lopen.
- Rek en strek achter je bureau.
- En natuurlijk: pak de trap in plaats van de lift.
- Overweeg met eens lopend of fietsend naar je werk te gaan.
- Parkeer je auto op een paar minuten loopafstand van je werk.
Bron:
-"Sitting too much, not just lack of exercise, is detrimental to cardiovascular health" - UT Southwestern Medical Center
-Scientias
-Nrc